Kako lahko sami pozdravimo dermatitis

Kako lahko sami pozdravimo dermatitis

Obstaja nešteto vzrokov za občutljivo kožo, znaki so koprivnica, ekcem ali rosacea.

Kot farmacevtka, sem se vsak dan soočala s pacienti, ki se borijo s srbečico, pordelostjo in z izpuščaji. Dermatitisi na obrazu, pa močno vplivajo na kakovost življenja ljudi. Zato priporočam reševanje problema navznoter in lokalno.

Tu so moji top štiri splošni nasveti za nego občutljive kože:

  • Uporabljajte eno samo sestavino, najbolje naravno, hladno stiskano olje

Prva stvar, ko imamo občutljivo kožo je,  da uporabljamo preproste učinkovine. Kreme in čistila zahtevajo konzervanse. Celo naravni konzervansi, so lahko preagresivni za občutljivo kožo. Priporočam čiščenje in vlaženje z eno sestavino: kvalitetno olje. Npr. Sezamovo olje, ki globinsko očisti in tudi razstruplja kožo.

  • V kuhinji najdemo preproste učinkovine za zdravljenje kože.

Nekatere sestavine iz vaše kuhinje lahko tudi močno pomirijo kožo. Primer so kumare, ki so jih uporabljali stoletja za odpravo rdečice obraza. Preprosto narežemo nekaj rezin kumare in jih kot masko položimo na obraz, pustimo delovati 10 do 15 minut. Za vlaženje kože, uporabimo masko dva do trikrat tedensko.
Ovsena kaša, je odlična izbira za srbečico. Nekaj surovega ovsa damo v multipraktik, skupaj z vodo in si pripravimo kopel z eno skodelico mešanice.
Jogurt, je še en dober čistilec obraza. Tako koža (kot črevesje), imata svojo mikrofloro, minijaturni ekosistem z vsemi vrstami mikroorganizmov, ki živijo tam. Probiotiki v jogurtu koristijo mikroflori kože, jo hidrirajo in nahranijo.

  • Preprečimo uporabo natrijev lauril sulfata (SLS).

Natrijev lauril sulfat (SLS) je industrijski detergent, ki ga uporabljajo povsod v kozmetiki in v detergentih za perilo. Tudi znane naravne zobne paste vsebujejo SLS. Le ta kožo draži, jo naredi suho in povzroča srbečico. Za vsakogar z občutljivo kožo, močno priporočam, da preveri sestavine na etiketah izdelkov in se jim izogne.

  • Začnimo kožo zdraviti od znotraj s prehrano, ki deluje protivnetno.

Vzrok preobčutljive kože sega veliko globlje, kot to kar vidimo na koži. V Ayurvedi, je koža prvi pokazatelj bolezni. Prehrana je ključ po zdrave in lepe kože. Najboljše je opazovati, katera živila dražijo kožo tako, da posamezno živilo izločimo iz prehrane za en mesec. Pomagamo si lahko z rednim uživanjem Kurkume v obliki prahu, ki ga vmešamo v mleko.

Zdravljenje občutljive kože je dolga pot in se ne zgodi čez noč. Z uporabo zgoraj navedenih nasvetov, ste na dobri poti do zdravja. Srečno!

0 Comments